2017. december 30., szombat

Hatvankettedik rózsafej


     Feladat: 62. „Megfoghatom a kezed?”
Páros: Kim Jisoo x Pranpriya Manoban
Érintett banda: Blackpink
Műfaj: slice of life
Korhatár: +12
Megjegyzés: kid!au
Író: Sumire

Megfoghatom a kezed?

Gyermek volt még. Aprócska, mégis nagyobb terhet kapott az élettől, mint amekkorát el tudott volna bírni. Ennek ellenére sokáig szaladgált, játszott, mosolygott és nevetett. De sírt is. Eleget ahhoz, hogy a könnyek idővel elfogyjanak, s a bántások, amikkel illették, elfelejtődjenek. Eltekintett felettük, mintha csak egy újabb porszem lett volna mind a könyvespolc tetején. Mindez azonban csak kívülről tűnt így.
Belül fájt neki, remélte, hogy idővel enyhül, megszűnik a fájdalom. De leginkább abban hitt, hogy egyszer normális gyermek lesz, mint a többiek. Sérülésektől mentes, akit mindenki szépnek lát és mindenki szeret. Akinek nem kell mindennap elviselnie a gúnyos kisfiúk sértegetéseit, a makacs kislányok lökdösődéseit.
Aznap is a homokozóban játszott, mint minden áldott szünetben. Ilyenkor messze lehetett a többiektől – távol tarthatta magát a kíntól és a ridegségtől. Mindig ugyanazt próbálta megépíteni: a családi házukat. Ahol minden este anyukája felolvasott neki egy újabb csodás mesét; ahol apukája megtanította az építőkockákból igazi, hatalmas várat építeni, ami cifra színekben pompázott, akárhányszor a kutyusuk csatlakozott hozzájuk.
A házból azonban mindig csak egy homokkupac lett, hiába rajzolódtak ki lelki szemei előtt a világoskék falak, a hatalmas veranda, amin az ijesztő hintaágy nyikorgott éjszakánként, és a gyep, ami olyan precizitással volt lenyírva, mintha lelkes kertész látogatott volna folyton hozzájuk. Pedig csak apukája volt oly serény, hogy foglalkozott a kerttel. Rózsabokrokat metszett, fenyvest ültetett, muskátlikat és liliomokat nevelt, miközben tervezgette az újabb kültéri dekorációkat.
A társaság azonban új volt. Sosem szegődött mellé senki – ha meg is közelítették, már messziről hallatszottak a metsző szavak. De ez a lány más volt. Mellé guggolt és nézte. Azt, ahogy türelmetlenül kapkod, hogy legyen valami; hogy ismét láthassa a szülői házat. Figyelte a kezeit, amin a bőr megduzzadva keltett kíváncsiságot benne.
Új volt. Fekete haja derekáig ért, pufók arca pirospozsgás volt – biztosan futott néhány kört, mielőtt feltűnt neki a homokozóban kuporodó gyermek. Mégis íriszeinek csillogása volt leginkább figyelemre méltó. Mandulavágású szemei túl nagyok voltak, mélyek és gyönyörűek.
- Megfoghatom? – Hangja talán még szebb volt, mint tekintete. Magasan, angyalian csengett a másik fülében. Csak egy szó volt, egy könnyed kérdés, mégis olyan volt, mintha bókoltak volna neki.
Némán nézett a lányra. Nem tudta, miért állt meg mellette, miért szólította meg, miért nem sértegeti, mint itt mindenki más, de leginkább azt nem, mire is kérdezett rá pontosan.
- Megfoghatom a kezed? – egészítette ki néhány perc csend után. Csak hozzá akart érni, megtapintani a piros tenyeret, ami nyers húsként markolta a homokozólapátot. A rózsaszín csuklót, ami túl vékony volt ahhoz, hogy valóban egy egészséges kislányhoz tartozzon.
A szótlanság megült kettejük között. Egyikük sem szólalt meg, mindkettejük csak figyelte a másikat, mintha épp telepatikusan kommunikáltak volna. Pedig nem volt szó ilyesmiről. Csak az új gyerek érezte, a válaszra várnia kell, nem siettetheti – türelmes leány volt, nem úgy, mint kortársai. Sok mindenben kitűnt a többiek közül. Nemcsak thai származása miatt, de csendessége, érzékenysége és visszafogottsága miatt egyaránt. Alig múlt öt éves, mégis intelligensebbnek számított a csoportjában.
- Jisoo, kicsim – hallotta meg barackillatú nagymamája nyikorgó hangját. – Siess a mamához – szólt ismét.
A kislány úgy kapta tekintetét az idős asszony felé, mintha minimum áramcsapásként érte volna a megszólítás. Engedelmesen kelt fel a homokozóból, leseperve fehér harisnyájáról a barna szemeket, néha rápillantva az őt figyelő gyermekre.
Remélte, hogy ilyen marad; hogy holnap, ha ismét találkoznak, érdeklődő és nem rosszindulatú lesz. Hogy ő lesz az, akitől kedves szavakat kap majd, akivel játszhat, és nem kell attól félnie, hogy csúnyának látja. Vagy attól, hogy idővel ő is magára hagyja, mint a szülei.

2 megjegyzés:

  1. Szia!^^
    Istenem, rettenetesen sajnálom, amiért csak most értem ide, noha már akkor elolvastam, amikor küldted (sőt, korábban is olvastam már minden írásodat legalább egyszer), egyszerűen nem tudtam hamarabb rávenni magam, hogy nyomot is hagyjak. Tényleg bocsánat érte.

    Az a helyzet, hogy megfogtál. Mármint, ismételten nem találom a szavakat. Azért mondom, hogy megint, mert minden alkalommal ez történik, amikor a blogodra (bármelyikre) tévedek.

    Ez a történet egyszerre volt hihetetlenül aranyos és mérhetetlenül szomorú. Végig érezhető volt a soraidban a kisgyermeki ártatlanság, mégis jelen volt Jisoo fájdalma; az érzés, mennyire bántja, ahogy a többiek viselkednek vele. Tipikus története volt egy kirekesztett kislánynak, nagyon szépen kivitelezve.

    Imádtam, ahogy fogalmaztál. Nem volt túl egyszerű, de nem volt túlbonyolítva sem. Igazából minden szavad elvarázsolt, és talán épp ezért szomorodtam el kicsit (minden alkalommal), amikor a végére értem, mert szívesen olvastam volna még, akár éjszakába nyúlóan is.

    Az a helyzet, hogy érdemben nem tudok hozzátenni semmit, órákig tartó fangörcsöléssel meg nem akarom égetni magam, szóval sajnálom, hogy nem tudtam többet írni, az élményt viszont köszönöm!

    Szerintem most megyek, és újraolvasom pár írásod :D

    - Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sziaa.~
      Úgy tűnik, ezúttal inkább nekem kellene elnézést kérnem, amiért - jesszus, most nézem csak - kereken egy hónapot csúsztam a válasszal.
      Nagyon örülök, hogy ilyen hatással volt rád ez a rövidke történet, hiszen jó pár napot végigrágtam, mielőtt eldöntöttem volna, hogy ezt linkelem be - a többi nem volt annyira friss és még rosszabbnak érzem azokat, mint ezt.:D
      Mindig nagyon örülök, mikor a fogalmazásomra tesznek szép megjegyzéseket, hiszen egy időben eléggé hadilábon álltam vele és sokszor kaptam meg, hogy rövidek vagy épp bonyolultak, szóval... Köszönöm, hogy így vélekedsz róla.
      Nagyon hálás vagyok, amiért írtál hozzá, a fangörcsöléstől maximum zavarba jöttem volna, így viszont csak rettentően jól estek a szavaid. Köszönöm.:)

      Sumire

      Törlés